Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Gezonde eetroutine: in kleine stappen naar grote veranderingen

Gezonde voeding vormt de basis om je fit te voelen en lekker in je vel te zitten. Toch blijkt het soms lastig om gezonde eetgewoonten in je dagelijkse routine op te nemen. Wees gerust: het is makkelijker dan gedacht. Een paar handige tips helpen je op weg.

Het is een bekende reflex bij mensen die gezonder willen gaan leven: voor hun gevoel moeten ze hun hele levensstijl omgooien en het onmogelijke presteren. Alsof ze een hoge berg moeten beklimmen terwijl ze nog nooit geklommen hebben.

Maar het tegenovergestelde is waar. Door kleine stappen te zetten, is het doel dichterbij dan je denkt. Door je doelen kleiner te maken, haal je ze makkelijker en neem je nieuwe gewoontes sneller op in je dagelijkse routine. Bovendien motiveert het enorm om kleine stappen te zetten: elke keer als je een doel hebt gehaald, ervaar je het als een succesbeleving.

Gooi dus niet meteen heel je eetroutine om, maar kijk eerst eens welke producten je per maaltijd kan vervangen door gezondere producten. Bij je ontbijt neem je zelfgemaakte noten- en zadenmix in plaats van cruesli of muesli. De noten- en zadenmix bevat veel minder suikers.

Pak je tijdens de lunch normaal een witte boterham? Kies eens voor een volkoren snee brood, vezelrijke cracker of salade. Zo krijg je meer gezonde vezels binnen. En probeer tijdens het diner eens bloemkoolrijst in plaats van witte rijst. Bloemkoolrijst bevat minder zetmeel en meer vitamines en mineralen.

Op deze manier werk je stap voor stap toe naar gezondere eetgewoonten, zonder dat je je hele levensstijl hoeft om te gooien. Heb je de smaak te pakken? Vergeet dan niet om af te wisselen en te experimenten met verschillende producten. Kies eens voor groenten die je nog niet kent of probeer nieuwe kruiden en specerijen uit.

Door af te wisselen, maak je je maaltijden niet alleen gezonder, maar ook lekkerder. Want niemand vind het lekker om elke dag hetzelfde te eten. En genieten van je eten is misschien wel het belangrijkste wat er is.

Ervaar zelf dat je met kleine stapjes grote veranderingen kunt maken. Zet ‘m op!

 

Auteur: Jasmijn Mencke Voedingsdeskundige Foodcoach Jumbo 
Redactie: Guus Peters