17 maart 2023
Groot succes: inwoners van Brainport geholpen bij het doen van belastingaangifte
- Partnerfonds Brainport Eindhoven
Zie een tegenslag als een uitdaging en een leermoment, probeer het om te zetten in iets positiefs. Bedenk: morgen is weer een nieuwe dag.
Blijf niet te lang hangen in het negatieve. Nieuwe dag, nieuwe kansen. Je mag best wel eens een ‘offday‘ hebben. Begin de dag op een nieuwe manier, door positief te denken en is de kans groot dat je er anders tegenaan kijkt.
Hoe je met tegenslagen in het leven omgaat, bepaalt voor een groot gedeelte hoe gelukkig je bent. Sommige mensen zijn van nature erg veerkrachtig. Je kent ze vast wel, die mensen die hoewel ze een hoop nare dingen hebben meegemaakt, toch altijd de positieve kanten weten te benadrukken. Zij hebben het vermogen om vanuit moeilijke en stressvolle situaties weer terug te veren. Als je van nature niet zo veerkrachtig bent, kun je het jezelf aanleren. Het is eigenlijk niet belangrijk wat er met je gebeurt, maar hoe je erop reageert.
Veerkrachtig ben je als je goed met tegenslagen om kunt gaan. Je gaat ze aan in plaats van dat ze je leven bepalen. Een aantal zaken die je kunnen helpen om stap voor stap je eigen veerkracht te vergroten:
Leer te accepteren dat er altijd bepaalde dingen zijn of gebeuren die je niet kunt veranderen of waarop je geen invloed hebt. Dat betekent niet dat je de situatie laat zoals het is. Als jij het nodig vindt om er iets aan te veranderen, dan kun je dat natuurlijk doen. Maar die verandering begint met het accepteren van de situatie: het is zoals het is. Acceptatie is dus het startpunt van waaruit je verder kunt gaan.
Veel dingen waarover je je druk kunt maken, liggen buiten je invloedssfeer. Dus waarom zou je je er dan druk om maken? Dat is zonde van je energie. Accepteer wat je niet kunt veranderen en richt je op datgene wat je wel kunt veranderen.
Wanneer er dingen misgaan, is het soms lastig om positief te blijven. Dan helpt het om te kijken naar wat wél lukt in plaats van de nadruk te leggen op wat niet lukt. Dus focus je op de dingen in je leven die wél goed gaan. Dat zorgt ervoor dat je positief ingesteld bent en je eerder in staat bent om met negatieve invloeden van buitenaf om te gaan. Laat je niet kennen en concentreer je op wat wel lukt. Lukt het bewegen/sporten dus even niet door een beenblessure, zoek een alternatief of let extra op je voeding.
Leer steun te accepteren en te zoeken bij vrienden en familie. Door over moeilijke momenten te praten, krijgen de dingen een naam en heb je er vat op. Je ziet beter wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen. Dat je erover durft te praten, wordt vaak gezien als een teken van kracht.
Het ‘als/dan-principe’ wordt ook wel implementatie-intentie genoemd. Dit is een manier om je voor te bereiden op moeilijke situaties. Een als/dan-plan maken gaat als volgt: bedenk van tevoren, ‘als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y’. Bijvoorbeeld: ‘Als ik om 12.00 uur pauze heb op mijn werk, dan ga ik een stukje wandelen.’ De kans is groter dat je eraan denkt dan dat je al bijna op de automatische piloot de kantine in wilde stappen. Probeer na de bijeenkomst voor jezelf eens een aantal als/dan plannen te maken.
Auteur: Nina de Rooij, PSV leefstijladviseur
Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.