17 maart 2023
Groot succes: inwoners van Brainport geholpen bij het doen van belastingaangifte
- Partnerfonds Brainport Eindhoven
Een belangrijke manier om een beeld te krijgen van je leef- en bewegingspatroon, is het bijhouden van het aantal stappen dat je per dag zet. Aangezien wandelen de makkelijkste en goedkoopste manier van bewegen is, kun je daar meteen mee aan de slag.
Er zijn veel verschillende stappentellers, beweegmonitoren en bijbehorende apps beschikbaar. Om de vooruitgang in je aantal stappen goed te kunnen beoordelen, is het aan te raden om eerst een nulmeting te doen. Een nulmeting is het startpunt. Van daaruit ga je aan het werk en kun je je vooruitgang zien. Bij de nulmeting is het belangrijk dat je je beweegpatroon op dat moment nog niet gaat veranderen, anders wordt het moeilijker om je toekomstige doelen te behalen.
Gemiddeld genomen zet een volwassene – zonder extra te sporten – per dag tussen de 5.000 en 7.000 stappen, blijkt uit onderzoek. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad om wekelijks 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanningen te verrichten. Het advies is dus om per dag nog een half uurtje extra te bewegen. Dat half uurtje staat ongeveer gelijk aan het zetten van 4.000 stappen, afhankelijk van lengte, snelheid et cetera. Daardoor lijkt het zetten van 10.000 stappen per dag een goed uitgangspunt als advies. Ook is het de bedoeling dat je in die 30 minuten zodanig intensief beweegt, dat je hartslag verhoogt en je ademhaling versnelt.
Aantal stappen 0 – 4.999 5.000 – 7.499 7.500 – 9.999 10.000 – 12.499 12.500 + | Leefstijl Zittende leefstijl Licht actieve leefstijl Matig actieve leefstijl Actieve (gezonde) leefstijl Zeer actieve leefstijl |
Als je per dag 6.000 stappen zet, lijkt de stap naar 10.000 stappen per dag niet zo groot. Maar uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse werknemer momenteel elke dag zo’n 4.000 stappen zet. Voor veel mensen blijkt de drempel naar de 10.000 stappen best hoog. Staar je dus zeker niet blind op dat getal, op weg naar een betere gezondheid telt elke stap! Ook kleine vorderingen helpen en maken een verschil.
Er zijn heel veel verschillende soorten hulpmiddelen beschikbaar die stappen kunnen bijhouden. In de nieuwere telefoons zit een slimme bewegingsdetector. Draag je je telefoon bij je tijdens het lopen, dan registreren de sensoren de bewegingsvorm en maakt je toestel een schatting van het aantal stappen en de afgelegde afstand. Maar ook zijn verschillende wearables op de markt zoals sporthorloges, hybride horloges en smartwatches. Kies bewust waar jou voorkeur naar uitgaat.
Vrijwel alle Android-toestellen die sinds 2016 op de markt zijn verschenen, hebben speciale bewegingssensoren. Deze informatie is inzichtelijk in de Google Fit-app, die je gratis kunt downloaden in de Play Store. Dankzij de Google Fit-app verandert je smartphone in een stappenteller. Fit legt echter ook andere bewegingsvormen vast, waaronder hardlopen en fietsen. Voor meer statistieken kun je de app bovendien koppelen aan andere gezondheid-apps.
Heb je een iPhone 5S of nieuwer? Dan kan je smartphone ook automatisch bijhouden hoeveel stappen je zet. In de gratis Gezondheid-app, die door Apple op alle iPhones geïnstalleerd is, zie je welke data je telefoon verzameld heeft. Het startscherm toont de hoeveelheid gezette stappen, de loop- en eventuele hardloopafstand en hoeveel trappen je beklommen hebt.
Hoewel een nieuwere smartphone een prima stappenteller is, is het geen wearable. Apple en Google geven beiden aan dat de telefoonsensoren je dagelijkse beweging goed schatten, maar dat een speciale activity tracker nauwkeurigere resultaten geeft. Zo’n tracker draag je in de meeste gevallen om je pols en heeft meer sensoren. Afhankelijk van het type, kan een wearable daarom ook meer activiteiten vastleggen dan je smartphone. Zo zijn er trackers die je hartslag, slaapgedrag, zwem- en fietssessies meten en de data tonen in speciale apps. Als je wilt weten hoeveel je bewust én onbewust per dag beweegt, moet je als je een app gebruikt altijd je telefoon in je zak hebben. Wie daar niet aan gewend is zal merken dat je zo duizenden stappen onopgemerkt maakt. Dan kan je ook beter een wearable kopen. Een ander voordeel van wearables is dat ze over het algemeen meer stof- en waterbestendig zijn dan je smartphone, en dat ze minder vaak aan de oplader moeten. Je hebt activity trackers in de vorm van smartwatches zoals de Apple Watch 4, maar er is ook modellen met een kleiner schermpje van bijvoorbeeld Fitbit en Garmin.
Auteur: Nina de Rooij, PSV leefstijladviseur
Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.