Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Waarom bewegen belangrijk is

Wie denkt dat je alleen fit hoeft te zijn om een sportprestatie neer te zetten, heeft het mis. Je lichaam doet de hele dag door een beroep op je fitheid. Hoe fit je bent, is mede afhankelijk van hoeveel je beweegt. Blijf dus niet stilzitten! 

Bewegen is om meerdere redenen belangrijk. De mate waarin jij beweegt, bepaalt - naast je voeding en rust - hoe fit je bent. En hoe fitter je bent, hoe beter je lichaam functioneert. In zijn boek Fit4Life Het Doktersrecept benoemt Dr. Stefan van Rooijen vijf motorische eigenschappen die ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert: kracht, lenigheid, coördinatie, uithoudingsvermogen en snelheid.

Van bewegen word je fit

Het is een misverstand om te denken dat fit zijn alleen belangrijk is om een sportprestatie neer te zetten. Je lichaam doet de hele dag door een beroep op je fitheid. Bijvoorbeeld wanneer je naar je werk fietst, met je kinderen speelt, de trap op loopt, een operatie moet ondergaan of ziek bent. Ook werkt je immuunsysteem beter, wanneer je fit bent. 

Ben je niet fit en scoor je laag op de vijf motorische eigenschappen? Dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten, suikerziekten en enkele vormen van kanker. Een minder fit lichaam reageert ook minder goed op behandelingen of een operatie, mocht je die ooit nodig hebben. Zo bepaalt je fitheid onder andere hoe goed je lichaam chemotherapie kan verdragen. Hoe fitter je bent, hoe kleiner de kans op complicaties.

Minder kans op blessures

Daarnaast bouw je spieren op door te bewegen. Of je nu wandelt, fietst, traploopt, rent of op een andere manier in beweging bent, maakt niet uit. Hoe meer spieren je hebt, hoe makkelijker je gesteund wordt in het dagelijks leven. Je getrainde beenspieren maken het bijvoorbeeld makkelijker om de trap op te gaan. Wanneer je boven bent, ben je minder uitgeput en klopt je hart minder snel.

Ook beschermen je spieren je botten en gewrichten wanneer je ergens tegenaan loopt of valt. Hoe sterker je spieren zijn, hoe meer deze als een soort kussen dienen. Verder zorgen sterke spieren ervoor dat je beter in balans bent. Het verkleint de kans dat je valt en je hebt een betere houding, waardoor je rug-, knie- en voetproblemen voorkomt.

Tip: wil je écht fitter worden? Voorkom dat je langer dan 30 minuten stilzit, en beweeg niet een half uur, maar één uur per dag. Dan bereik je nog meer!

Geluksstofje

Bewegen is niet alleen goed voor je fysieke, maar ook voor je mentale gesteldheid. Word jij na het sporten ook wel eens overvallen door een gelukzalig gevoel? Dat is niet gek. Door te bewegen stroomt er bloed naar je hersenen. Daardoor krijg je een gevoel van geluk. Dat komt door het stofje endorfine, dat vrijkomt wanneer je lichamelijk actief bent. Endorfine wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Door regelmatig te bewegen kun je letterlijk en figuurlijk beter in je vel komen te zitten. Je zelfvertrouwen krijgt een boost en je kunt trots zijn op jezelf.

Onthoud dus dat bewegen niet alleen goed is voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Beweeg daarvoor 2,5 uur per week matig intensief, maar het liefst een uur per dag (flink wandelen, fietsen), en doe twee tot drie keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten (dansen, volleybal, buiten spelen).

Auteur: Dr. Stefan van Rooijen, huisarts i.o