Scholenchallenge: Veelgestelde Vragen
Waarom de Scholenchallenge?
Op het PSV-shirt zie je 'Brainport' staan. Hier zit een mooi partnership achter. Philips, VDL, ASML, Jumbo, Royal Swinkels en CSU werken samen in onze Brainport-regio. Met de Scholenchallenge willen ze kinderen kennis laten maken met de innovaties en uitdagingen in onze regio. Een kijkje in de bijzondere technologie die in onze regio wordt gemaakt, samenwerken en ontwerpend leren staan centraal in de Scholenchallenge.
Voor wie is de Scholenchallenge?
De Scholenchallenge is voor groepen 6, 7 en 8 van basisscholen uit de Brainport-regio. Iedereen mag zich aanmelden voor de Scholenchallenge. Heb je een combinatieklas, dan mag je zelf kiezen met welke challenge je meedoet. We adviseren wel om een keuze te maken. Heb je bijvoorbeeld een groep 7/8, kies dan zelf of je deelneemt aan de challenge van groep 7 of van groep 8.
Is deelname aan de PSV Scholenchallenge gratis?
Deelname aan de Scholenchallenge is voor alle klassen gratis. Na aanmelding ontvang je in oktober het startpakket. Meld je je af na ontvangst van het startpakket, dan brengen we 45 euro in rekening voor de reeds gemaakte kosten.
Waar en wanneer is het eindevent?
Het eindevent vindt jaarlijks plaats in het Philips Stadion. Dit zal zijn als het voetbalseizoen is afgelopen (mei-juni). Rond november maken we in overleg met het stadion een planning voor wanneer het eindevent plaats zal vinden en zullen we de datum communiceren naar alle deelnemers.
Wanneer kan ik aan de slag met het lespakket?
Na de herfstvakantie ontvang je een startmail en een startpakket via de post. Je kunt zelf bepalen wanneer je aan de Scholenchallenge werkt. Dit kan dan vanaf de herfstvakantie tot het uiterlijke inlevermoment. Het inlevermoment is waarschijnlijk rond de meivakantie. Er zijn klassen die meteen in oktober starten en wekelijks een uurtje aan de Scholenchallenge besteden, klassen die in februari starten om er dan een aantal middagen aan te werken, en klassen die een volledige Scholenchallenge-projectweek plannen. Je kunt als leerkracht je eigen keuzes maken.
Hoeveel tijd ben ik bezig met de uitvoering van het lespakket?
We hebben navraag gedaan bij deelnemers en gemiddeld is een klas zo’n 20 uur bezig met de Scholenchallenge. Je kunt als leerkracht veel keuzes maken in het lespakket: werk je met de hele klas? Werk je in kleine groepjes? Geef je kinderen de ruimte om uitgebreide prototypes te maken? Kies je wel of niet voor de keuzelessen? Je hebt als leerkracht dus zelf de regie over je tijdsbesteding.
Wat is er te doen bij het eindevent?
We starten het eindevent met een vlaggenparade en een opening. Alle challenges worden gejureerd. De jury bestaat uit werknemers van de partnerbedrijven. Tijdens de dag is er een hoop vermaak, van stormbanen tot knutselen. Natuurlijk sluiten we de dag af met een groot feest en een prijsuitreiking. Op de startpagina van de website vind je een filmpje van het eindevent van afgelopen jaar. In de lesbrief vind je meer informatie over het eindevent en het inleveren van de challenges. Enkele weken voor het eindevent ontvang je een uitgebreide mail over het eindevent.
Heb je nog meer vragen?
Stuur een mail naar scholenchallenge@brainportdevelopment.nl .