Sluiten Close
Sluiten Close

Veel kinderen gingen jullie al voor in de Scholenchallenge. We hebben hun vragen verzameld om jullie alvast een stapje vooruit te helpen. Staat jouw vraag er nog niet tussen, stuur hem dan zeker nog naar de expert!

Hoe zorg ik ervoor dat we in 2030 fit zijn en blijven?

Het is heel belangrijk dat we blijven bewegen. Dus de fiets pakken, je skatebord (of lopen) i.p.v. met de auto. En lekker veel bewegen op school met gym of tijdens een sport. Zo kunnen we natuurlijk voetballen, maar ook hockeyen of turnen of zwemmen. Wat voor sport doen jullie allemaal?

Hoe zorgen we in 2030 voor een goede gezondheid voor mensen?

Het is belangrijk dat in 2030 mensen gezond eten, dat de lucht mooi zuiver is en dat we voldoende bewegen. Je kunt ook je vriendjes stimuleren om samen leuke actieve spelletjes te doen. Dat zorgt ervoor dat jullie allemaal lekker bewegen. En bewegen is gezond! Je kunt ook lekker gaan wandelen met opa en oma, samen een blokje om. Gezond en gezellig!

Hoeveel uur per dag is het nodig om te sporten om gezond te zijn?

Iedere dag zo’n 30 minuutjes wandelen is al heel goed. Maar dat mag natuurlijk best meer zijn. Belangrijk is om je goed te voelen en daarbij helpt het om een sport te zoeken die je leuk vindt om te doen. Want als je iets leuk vindt, dan doe je het zeker!

Hoeveel snoep mag je per dag eten?

Je kan natuurlijk echt wel een snoepje eten. Maar niet bij het ontbijt en ook niet iedere avond chips voor de televisie. Dus met mate zoals we dat zeggen. En er zijn ook gezonde snoepjes, wat denk je van stukjes fruit. Wat voor snoep is jullie favoriet? En zou je daar een gezonde variant van kunnen bedenken?

Hoe zorgen we er in 2030 voor dat het milieu schoner is?

Het is heel makkelijk gezegd dat we een schoner milieu hebben als er minder auto’s rijden. Maar jullie zijn pas een jaartje of 9 (toch?), dat zou dan betekenen dat jullie niet kunnen helpen aan een schoner milieu. En dat is natuurlijk wel zo! Neem bijvoorbeeld de trap i.p.v. de lift, trek een warme trui aan om lekker warm te blijven, koop groente en fruit uit Nederland (want dat komt niet met het vliegtuig naar onze winkels toe), doe de lampen uit als je weggaat, koop spullen in de winkel zonder verpakking en neem vooral je eigen tasje mee. Wist je dat een witte achtergrond op de computer veel meer energie verbruikt dan een zwarte achtergrond? Zorg dus dat je screensaver en achtergrond zwart zijn. Wat kunnen jullie allemaal nog verzinnen?