Sluiten Close
Sluiten Close

Veel kinderen gingen jullie al voor in de Scholenchallenge. We hebben hun vragen verzameld om jullie alvast een stapje vooruit te helpen. Staat jouw vraag er nog niet tussen, stuur hem dan zeker nog naar de expert!

Hoe veel stroom gebruikt PSV in één jaar?

Dat is heel, heel veel. Het stadion verbruikt rond de 6.000.000 kW in 1 jaar. Dat is dus 6 miljoen. Maar hoeveel is dat dan? Laten we het eens vergelijken met jouw computer. Stel je voor, je gebruikt jouw computer 6 uur per dag een heel jaar door. Dan verbruik je hiermee 380 kW per jaar. Het verbruik van het Philips stadion staat dus gelijk aan ongeveer 15.880 computers. Veel he...

Hoe kunnen we een stadion maken door op een andere manier elektriciteit te gebruiken dan we nu doen?

Elektriciteit kan komen van stroom (wat nu het geval is) maar ook van de zon, van water of van wind. Zou een windmolen kunnen passen in de buurt van het stadion en kunnen we die elektriciteit dan gebruiken? Of kunnen we ergens anders een windmolenpark maken en die energie gebruiken? Een eigen PSV windmolenpark.

We hebben ook heel veel water in de buurt. Kanalen, rivieren, de Dommel... zouden we water kunnen omzetten in elektriciteit? Of moeten we toch gewoon aan de slag met zonnepanelen. Heel veel keuzes, dus ik snap dat het best moeilijk is om hier in te kiezen. Wat denken jullie? Wat zou kunnen met ons stadion?

Zijn er al zonnepanelen op het dak van het stadion? Zo ja, is er nog plek voor meer?

Phoxy en ik zijn net even gaan kijken. Maar weet je, het Philips stadion heeft geen dak. Gek he! Wel op een paar plekken een overkapping, maar daar zijn zonnepanelen niet mogelijk. Dan wordt het te zwaar en dan het geheel instorten. Maar misschien kan er wel een dak op het stadion, en dan ook zonnepanelen? Ik ben wel benieuwd eigenlijk. Wil jij eens verder onderzoeken?

Is er al een mogelijkheid om beweging om te zetten in energie? (gedachte: kunnen we de bewegingen die voetballers maken tijdens hun wedstrijden omzetten in energie?)

Hebben jullie ooit gehoord van sensoren? Die zitten bijvoorbeeld ook in horloges (waarmee je stappen kunt registreren) en in kleding. In kleding meten ze onder andere temperatuur en warmte, bijvoorbeeld bij hardloopwedstrijden. Als dat kan, is het vast ook mogelijk om energie op te vangen en om te zetten. Kijk maar eens hoe ver jullie komen met onze tip over sensoren.