Aankomend evenement

Robocup 2024

  • AI (kunstmatige intelligentie)
  • Studenten
  • Technologie
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Philips Expert

De opdracht

Als spelers gezond blijven en in topvorm zijn, dan presteert de club het beste. Om dat te bereiken zorgen de spelers dat ze goed slapen, veel bewegen, gezond eten en hun conditie op peil houden. Er zijn ook steeds meer technologieën die de spelers helpen om zo gezond mogelijk te blijven.

En zo verandert het ziekenhuis zoals we dat nu kennen geleidelijk aan in een ‘gezondenhuis’, dat de spelers (en ons) helpt om juist níet ziek te worden.

Als je ziek wordt, ga je naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Maar waarom doen we eigenlijk pas iets als je al ziek bent, dus als het eigenlijk te laat is? Waarom hebben we wel een ziekenhuis, maar geen ‘gezondenhuis’, waar je wordt geholpen om niet ziek te worden? Met nieuwe technologieën gaat het wel steeds meer die kant op. We leren elke dag meer over wat je kunt doen om gezond te blijven en te voorkomen dat je een ziekte krijgt. Denk bijvoorbeeld aan goed slapen, veel bewegen, gezond eten en je conditie op pijl houden.

Er bestaan ook allerlei technologieën om je gezondheid te monitoren en die je te motiveren om gezond te leven. Denk aan apps die advies geven over wat je moet eten, die bijhouden hoeveel je moet bewegen of apparaten die je helpen om beter te slapen.

Maar, zelfs als je alles perfect doet, kan het toch zijn dat je ziek wordt of geblesseerd raakt. Helaas kunnen we dat niet voorkomen. Gelukkig komen er steeds meer nieuwe slimme producten. Denk aan een meetapparaatje dat lijkt op een pleister en dat je bloeddruk en hartslag doorgeeft aan een arts in het ziekenhuis. Of denk aan de Ambiënt Experience waar Phoxy in de video in gaat: die maakt het fijner voor patiënten om in de scanner te gaan.

En al die ontwikkelingen staan niet stil: we kunnen ons haast niet voorstellen wat er over tien, twintig of vijftig jaar allemaal mogelijk zal zijn.

“Ga jij proberen net zo gezond te leven als Phoxy en de spelers van PSV?”

Dr. Jeroen