Aankomend evenement

Robocup 2024

  • AI (kunstmatige intelligentie)
  • Studenten
  • Technologie
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

ASML Expert

De opdracht

ASML is een van de meest vernieuwende hightechbedrijven ter wereld. Het Nederlandse bedrijf maakt lithografie-systemen: ingewikkelde machines die door bedrijven als Samsung en Intel gebruikt worden om hun computerchips te produceren. Omdat ASML haar machines de hele tijd blijft vernieuwen, kunnen klanten van ASML steeds snellere, betere en goedkopere chips produceren. Die nieuwe chips bepalen de technologische vooruitgang op het gebied van communicatie, mobiliteit, energie, gezondheidszorg en entertainment. Alleen door samen te werken kan het bedrijf haar ingewikkelde machines blijven vernieuwen. Binnen de PSV Brainport school Challenge gaan de leerlingen samen aan de slag om de club van de toekomst te bedenken.

Samenwerken

In de video heb je kennisgemaakt met de ASML collega’s en de 7 stappen van samenwerken:

  1. Vorm een team
  2. Bekijk de opdracht samen
  3. Verdeel de rollen en taken
  4. Voer je rol en taken uit
  5. Zorg dat de samenwerking goed verloopt
  6. Kijk kritisch naar jullie werk
  7. Reflecteer op jullie samenwerking

ASML heeft een grote campus in Veldhoven, waar de machines worden ontworpen en gemaakt door meer dan 13.000 medewerkers. In de regio Eindhoven zitten ook veel leveranciers van ASML: dat zijn andere hightechbedrijven die gespecialiseerd zijn in een specifiek onderdeel van ASML’s machine.

Samenwerken is dus erg belangrijk voor ASML.

Bij ASML zien we onszelf als ontwerpers en monteurs: we ontwerpen de machine en schroeven ‘m ook in elkaar. Maar bijna alle onderdelen van de machine worden door andere bedrijven gemaakt en komen dan naar ons campus in Veldhoven, waar wij de onderdelen bij elkaar brengen en de machine in elkaar zetten. De leveranciers moeten dus heel goed begrijpen wat ze moeten maken, anders passen de onderdelen niet in elkaar. Omdat onze klanten de machine graag zo snel mogelijk willen hebben, worden er ook wel eens foutjes gemaakt. Dat is niet erg: we leren er van. Zeker als we een nieuwe machine voor de eerste keer bij een klant installeren, leren we heel veel in een korte tijd. Zo zorgen we dat machine nummer twee sneller en beter wordt geïnstalleerd dan de eerste. Ons doel is om de klant zo blij mogelijk te maken met een goed werkende machine die de allerbeste chips kan produceren.

"Het is verstandig om samen te werken met mensen die goed zijn in andere dingen dan jij. Zo kun je elkaar helpen! Met alleen werken ben je sneller, met samenwerken kom je veel verder."

Randjanie Rampadarath