Close Close icon

Brainport for you

Whether you are studying, working or having a company here, Brainport Eindhoven offers limitless opportunities for growth. Your success depends on the way you overcome your challenges. Please contact Brainport if you need any support. We will help you gain more knowledge and new perspectives or we will just answer your questions.

Close Close icon
Close Close
Close Close

3 million for Cerescon's asparagus-eye robot

Cerescon, the developer of the first selective asparagus harvesting robot Sparter, recently raised an additional 3 million in funding. Cerescon will use this additional capital to get a jump start on the sales and production of Sparter, after the 1-row self-propelled harvesting robot has been demonstrated extensively in the current asparagus season.

Written by Brainport Eindhoven

19 May 2020

Cerescon, the developer of the first selective asparagus harvesting robot Sparter, recently raised an additional 3 million in funding. Cerescon will use this additional capital to get a jump start on the sales and production of Sparter, after the 1-row self-propelled harvesting robot has been demonstrated extensively in the current asparagus season.

Written by Brainport Eindhoven

19 May 2020

De nieuwe private investeerder van Cerescon, een succesvolle Brabantse ondernemer: ,,De unieke technologie van Sparter in combinatie met de werkwijze en het sterke team van Cerescon maakt dat ik onder de indruk ben van dit bedrijf. Omdat zowel het bedrijf Cerescon als ook de aspergemarkt enorm veel potentie bieden, zie ik dit als een mooie investeringskans.”

Aspergemarkt

De robotica ontwikkelingen in de agro sector volgen elkaar in een rap tempo op. Ook in de aspergesector wordt er hard aan de weg getimmerd. Nog altijd is het vinden van geschikt en voldoende personeel om asperges te steken de grootste uitdaging voor aspergetelers. De Coronacrisis heeft dit probleem alleen nog maar versterkt waardoor de behoefte aan automatisering in de aspergeoogst stijgt. Verschillende telers kampen momenteel met een tekort van 30% aan handoogsters. ,,De aanvragen van telers die interesse hebben in Sparter zijn sinds de Coronacrisis verdubbeld nu het vinden van handoogsters moeilijker is dan ooit’’, aldus Mark van Lier – international sales manager Cerescon.

Opzet productie

Cerescon staat voor de uitdaging om Sparter in grotere aantallen commercieel te gaan produceren. In 5 jaar tijd wil Cerescon groeien naar 150 machines per jaar. Dit gaat zij doen door samen te werken met een aantal partners – grote partijen uit de Brainport maakindustrie. Door goede ervaringen met de samenwerking in voorgaande jaren en de kennis van het eigen personeel is er vertrouwen is een stabiele productieopzet. Cerescon is een kop-staart bedrijf: ontwikkeling doet zij zelf, de productie met partners. Ook de service en het vermarkten van Sparter gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in de markt doen. Hiervoor zijn al diverse contacten en contracten opgezet. Thérèse van Vinken – general manager Cerescon: ,,Het opzetten en opschalen van de machineproductie in de aantallen die Cerescon voor ogen heeft, vraagt behalve de juiste marktpartijen ook een stevige financiële basis. Met de huidige financiering is dit gewaarborgd. Met deze garantie voor continuïteit zijn we dan ook bijzonder blij.”

Sparter

Het unieke van Sparter is de ondergrondse detectie waardoor je naast 50% oogstkosten reductie ook méér en betere kwaliteit asperges oogst. De technologie van de detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastic handling is verder geoptimaliseerd. De zelfrijdende oogstrobot op rupsbanden wordt dit seizoen bij verschillende telers in Nederland en Duitsland gedemonstreerd. De 1-rijige Sparter vervangt ongeveer 25 handstekers. Door het zelfrijdende concept zijn tractor en chauffeur overbodig geworden. Vanwege de compacte afmetingen kan er op kleinere velden met standaard kopakkers geoogst worden en kan de machine gemakkelijk over de weg vervoerd worden met een trailer. Sparter kan bediend worden door één operator.
Over Cerescon
Cerescon is een jonge zich snel ontwikkelende hightech scale-up die zich richt op de ontwikkeling, productie en vermarketing van een automatische selectieve aspergeoogstmachine. Asperges oogsten is een zeer arbeidsintensieve tak van de tuinbouw: tot op de dag van vandaag wordt het ‘witte goud’ handmatig geoogst door duizenden handarbeiders. Cerescon is het eerste bedrijf ter wereld dat met succes een automatische aspergeoogstmachine op de markt brengt.